Persoonlijk

Mijn naam is Watze D. de Haan, geboren in 1947 te Schaarsbergen, een klein dorpje boven Arnhem.
Op mijn 21e ben ik verhuisd van Arnhem naar Amersfoort op zoek naar mijn biologische vader. Ik heb ongeveer 20 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt en daarna 20 jaar in het beroepsonderwijs.

Mijn eerste camera
Op mijn 12e kreeg ik van een oom een Agfa-box en vanaf die tijd heeft fotografie mij niet meer losgelaten. Veel foto’s in ons familiealbum zijn foto’s die ik toen heb gemaakt. Zonder mij daar direct bewust van te zijn heb ik een stukje geschiedenis vastgelegd, een tijdsbeeld.

Vanaf 2006 ben ik intensiever gaan fotograferen, mede door de komst van digitale camera’s. Veel van wat ik zie en waarneem fascineert mij en wil ik op mijn manier vastleggen en kleur aan geven.

Mijn interesses gaan vooral uit naar macro-, architectuur- stads- en natuurfotografie.
De foto’s zie je onder de menuknop Amersfoort, Foto v d dag en Macrofotografie, etc.
Via het platvorm en site van “werkaandemuur.nl” verkoop ik foto’s (o.a. van Amersfoort), kijk daarvoor bij de menuknop Amersfoort en macrofotografie  en  WADM.
Deze foto’s kan je ook bij mij bestellen, mail dan naar wddh@ziggo.nl

Mijn slogan isJe ziet wat je wilt zien en wat je ziet kan anders zijn. Ik fotografeer, schilder en schrijf vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, bewondering en met respect.

Mijn camera en lenzen
Op mijn 26e ben ik begonnen met een analoge Pentax, vanaf 2008 met de Pentax K100 super en sinds 2011 met de Pentax K5. In mei 2019 ben ik overgestapt op de Pentax KP.
Veel van mijn foto’s maak ik met de Sigma 18-200mm F3.5/6.3 DC macro en sinds kort met de Sigma 10-20mm F3.5. Daarnaast gebruik ik ook de kitlens van Pentax 18-55mm die voor scherpe foto’s zorgt. Voor macrofotografie gebruik ik de Tamron 90 mm F2.8 Macro i.c.m. diverse tussenringen, voorzetlenzen en een teleconverter van Soligor 1.7. Voor straat-, vogel- en sportfotografie gebruik ik de Tamron 70–300 mm F4/6.3 en de Sigma 50 – 500 F4/6.3.

Onlangs kreeg ik de camera van mijn biologische vader, een Rolleicord. Een bijzondere camera met een eigen geschiedenis.

Bewerking
De foto’s die ik mooi genoeg vind bewerk ik met LR en PS. Daarnaast gebruik ik, afhankelijk van het type foto, Topaz, Photomatix en Nik collectie om er een bijzonder accent aan te geven.

 Exposities

*Van 14 november tot 8 december met een uitgekozen foto van mij in het
Rietveld paviljoen Zonnehof Amersfoort.
*26 februari tot 6 april  2019  Koperhorst Amersfoort.
*6 december tot en met 26 februari 2019
 7 van mijn zwart-wit foto’s bij de huisartsenpraktijk de Orion aan de Ringweg-koppel Amersfoort
*14 december tot half januari 2019 3 foto’s in de Stad van Cahen Amersfoort. Het kunstplein Muurhuizen 104 Amersfoort
*26 augustus tot 27 oktober
 033fotostad  Sluitertijd met mijn zwart-wit foto’s van “verborgen tuinen” in historisch Amersfoort in een kantoorpand vlakbij de NS, Mondriaanplein 26 Amersfoort
*6 en 7 oktober 2018
 Vreemde Gasten Amersfoort 2018
*6 juli t/m 12 augustus 2018
  vanAbbemuseum (met als thema “Made in full color”) in het Kunstplein Stad van   Cahen Muurhuizen Amersfoort.
*In het voorjaar van 2018 zw foto’s van Amersfoort in het Gasthuys   Muurhuizen 33a Amersfoort tijdens de kunstkijkroute 2018 van Amersfoort.
*23 juni tot en met 13 augustus 2017 in  het  kunstplein stad van Cahen in Amersfoort, samen met 26 andere fotografen.
*november 2017 foto-expositie in   het  vanAbbemuseumEindhoven met 3 foto’s, thema “Made in full color”.
*december 2016 foto-expositie:  Made in black and white in   het  vanAbbemuseum in Eindhoven. Samen met 27 andere fotografen hingen daar zw foto’s.
*Foto Magnifiekongeveer 40 fotografen sturen een elk jaar foto in en deze worden onderling  uitgewisseld. Elke foto, ansichtkaart formaat, krijgt een originele stempel met hologram   (speciaal voor verzamelaars).
In 2020 doe ik voor de 4e keer mee.

Aquarelleren
In september 2015 ben ik begonnen met aquarelleren. Ik ervaar dat als een mooie aanvulling op mijn passie als (amateur)fotograaf. Ooit heb ik in mijn jonge jaren kortstondig op de academie voor beeldende vorming in Amersfoort gezeten en daar ontdekte ik dat tekenen mij gemakkelijk afging. Met aquarelleren ervaar ik nu hetzelfde, alhoewel ik nog veel mag/moet leren.
Begin 2015 kwam ik via mijn halfzus er achter dat mijn biologische vader en oudere halfbroer begaafde aquarellisten waren. Voor mij was dit een reden om dat ook uit te proberen.
Tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat dit een mooie en fijne techniek is om andere vormen van creativiteit tot leven te brengen, een uitingsvorm die bij mij past. Het vult mijn passie als fotograaf aan en het heeft invloed op de foto’s die ik nu maak.
Inmiddels heb ik verschillende foto’s omgezet in een aquarel.

Sinds september 2015 volg ik een cursus aquarelleren onder leiding van de deskundige en gedreven kunstschilder Johan Ruesink. De cursus vindt plaats in de Koperhorst.
Inmiddels heb ik de 5e periode van 12 lessen afgesloten. In februari 2019 ga ik weer verder met andere stijlen die mij aanspreken als tegenhanger van mijn manier van fotograferen. De kunst van het weglaten en anders interpreteren!!
Voorbeelden van mijn aquarellen zie je onder de menuknop Aquarellen.

Spelen met woorden
Een paar jaar geleden ben ik weer begonnen met schrijven, nu in de vorm van gedichtjes met voorkeur voor de haiku-stijl. Deze vorm ondersteun ik, voor zover nodig, met eigen foto’s en aquarellen.
Het spelen met woorden heeft mij altijd bezig gehouden, ik kan daar een deel van mijn creativiteit in kwijt. Voor meer info  over haiku’s klik hier.  Kijk hier voor mijn Haiku’s.
Hieronder zie je een haiku die in een expo op Vlieland heeft gehangen, was tot eind december 2017 te zien. Expovlieland.

Reliëf en stuifzand

maken een nieuwe wereld
schaduwen spelen mee

Interviews
-in 2017 heeft Hans Vos (journalist Stad Amersfoort) mij een interview afgenomen.
Dit artikel kan je hier vinden: “Gefascineerd door tegenpolen
-Naar aanleiding van de expositie “Made in Black & White” in Kunstplein Stad van Cahen Amersfoort 2017 (waar ik ook aan mee heb gedaan) is er een kort artikel geschreven door journalist Arjen Kramer over deze expositie in het  AD kunst en cultuur Amersfoort met een foto van mij  van Amersfoort (in z/w).
-op 01-03-2018 is er een kort artikel geschreven over mijn deelname aan de Kunstkijkroute 2018 in het AD regio Amersfoort.
– op 07 maart 2018 is er een artikel over mij geschreven in het regioblad Amersfoort Nu als onderdeel van een estafette-rubriek van/voor kunstenaars. Inmiddels hebben hier meer dan 75 kunstenaars aan meegedaan in diverse disciplines. Journaliste is Adrienne Nijssen.

Ik wens al mijn bezoekers veel kijk- en leesplezier toe.

Watze D. de Haan

 

Translate »
Top
RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram
error: Content is protected !!