Persoonlijk

Wie ben ik
Mijn naam is Watze D. de Haan en geboren in 1947 te Schaarsbergen, een klein plaatsje boven Arnhem.
Na mijn schooljaren ben ik op mijn 17e begonnen met werken waarvan de eerste jaren als (leerling)bouwkundigtekenaar. Daarna bijna 20 jaar in de hulpverlening.
Via de hulpverlening ben ik in het beroepsonderwijs terecht gekomen als methodiekdocent/supervisor. Van die periode  heb ik de laatste 10 jaar, naast mijn onderwijsbaan, methodiektrainingen in de sociale sector gegeven.
Sinds 2009 geniet ik van mijn pensioen.

Mijn eerste camera
Op mijn 12e kreeg ik van een oom een Agfa-box en vanaf die tijd heeft fotografie mij niet meer losgelaten. Veel foto’s in ons familiealbum zijn foto’s die ik toen heb gemaakt. Zonder mij daar direct bewust van te zijn heb ik een stukje geschiedenis vastgelegd, een tijdsbeeld.
Vanaf 2006 ben ik intensiever gaan fotograferen, mede door de komst van digitale camera’s. Veel van wat ik zie en waarneem fascineert mij en wil ik op mijn manier vastleggen.
Mijn interesses gaan vooral uit naar macro-, architectuur- stads- en natuurfotografie.
Mijn foto’s zie je onder de menuknop Amersfoort, Instagram, Macrofotografie en WADM.
Via het platvorm en site van “werkaandemuur.nl” verkoop ik foto’s (o.a. van Amersfoort), kijk daarvoor bij de menuknop Amersfoort en macrofotografie .

Mijn slogan is: Je ziet wat je wilt zien en wat je ziet kan anders zijn. Ik fotografeer, schilder en schrijf vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, bewondering en respect.

Mijn camera en lenzen
Op mijn 26e ben ik begonnen met een analoge Pentax, sinds 2011 met een Pentax K5.
Veel van mijn foto’s maak ik met de Tamron 18 – 200 mm F3.5/6.3, een veelzijdige en prettige lens. Helaas is deze lens overleden en daarvoor in de plaats heb ik nu een Sigma 18-200mm F3.5/6.3 DC macro. Daarnaast gebruik ik ook de kitlens van Pentax 18-55mm die voor scherpe foto’s zorgt. Voor macrofotografie gebruik ik de Tamron 90 mm F2.8 Macro i.c.m. diverse tussenringen, voorzetlenzen en een teleconverter van Soligor 1.7. Voor straat- en sportfotografie gebruik ik de Tamron 70 – 300 mm F4/6.3 en de Sigma 50 – 500 F4/6.3.

Afgelopen jaar kreeg ik de camera van mijn vader, een Rolleicord. Een bijzondere camera met een eigen geschiedenis.

Bewerking
De foto’s die ik mooi genoeg vind bewerk ik met LR en PS. Daarnaast gebruik ik , afhankelijk van het type foto, Topaz, Photomatix en Nik selectie om er een bijzonder accent aan te kunnen geven.

Exposities
*In december 2016 heb ik voor het eerst meegedaan aan een foto-expositie. Deze expositie had als naam:  “Made in black and white” en vond plaatst in het vanAbbemuseum in Eindhoven. Samen met 27 andere fotografen hingen daar zw foto’s.
*Vanaf 23 juni tot en met 13 augustus 2017 zijn deze foto’s ook te zien geweest in het kunstplein stad van Cahen in Amersfoort, samen met 26 andere fotografen.
*In november 2017 heb ik weer meegedaan met een foto-expositie in het vanAbbemuseum Eindhoven met 3 foto’s, thema “Made in full color”.
*Vanaf 6 juli t/m 12 augustus 2018 zijn deze foto’s ook te zien in het Kunstplein Stad van Cahen Muurhuizen Amersfoort. De expositie is dan op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.
*In het voorjaar van 2018 exposeer ik met zw foto’s van Amersfoort in het Gasthuys Muurhuizen 33a Amersfoort tijdens de kunstkijkroute 2018 van Amersfoort.
*Foto Magnifiek, ongeveer 40 fotografen sturen een foto in en deze worden onderling uitgewisseld. Elke foto, ansichtkaart formaat, krijgt een originele stempel speciaal voor verzamelaars. In 2018 doe ik voor de 2e keer mee.

Aquarelleren
In september 2015 ben ik begonnen met aquarelleren. Ik ervaar dat als een mooie aanvulling op mijn passie als (amateur)fotograaf. Ooit heb ik in mijn jonge jaren kortstondig op een kunstacademie gezeten en daar ontdekte ik dat tekenen mij gemakkelijk afging, met aquarelleren ervaar ik nu hetzelfde.
Begin 2015 kwam ik via mijn halfzus er achter dat mijn echte vader en oudere halfbroer begaafde aquarellisten zijn. Voor mij was dit een reden om dat ook uit te proberen.
Tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat dit een mooie en fijne techniek is om andere vormen van creativiteit tot leven te brengen, een uitingsvorm die bij mij past. Het vult mijn passie als fotograaf aan en het heeft invloed op de foto’s die ik nu maak.
Inmiddels heb ik verschillende foto’s omgezet in een aquarel.

Sinds september 2015 volg ik een cursus aquarelleren onder leiding van de deskundige en gedreven kunstschilder Johan Ruesink. De cursus vindt plaats in de Koperhorst.
Inmiddels heb ik de 5e periode van 12 lessen afgesloten. In februari 2018 ga ik weer verder  met andere stijlen die mij aanspreken als tegenhanger van mijn manier van fotograferen. De kunst van het weglaten!!
Voorbeelden van mijn aquarellen zie je onder de menuknop Aquarellen.

Spelen met woorden
Onlangs ben ik weer begonnen met schrijven, nu in de vorm van gedichtjes met voorkeur voor haiku’s. Deze vorm ondersteun ik, voor zover mogelijk/nodig, met eigen foto’s en aquarellen.
Het spelen met woorden heeft mij altijd bezig gehouden, ik kan daar een deel van mijn creativiteit in kwijt. Voor meer info  over haiku’s klik hier.  Kijk hier voor mijn Haiku’s.
Hieronder zie je een haiku die in een expo op Vlieland heeft gehangen, was tot eind december 2017 te zien. Expovlieland.

Reliëf en stuifzand

maken een nieuwe wereld
schaduwen spelen mee

Interview
-in 2017 heeft Hans Vos (journalist Stad Amersfoort) mij een interview afgenomen.
Dit artikel kan je hier vinden: “Gefascineerd door tegenpolen
-Naar aanleiding van de expositie “Made in Black & White” in Kunstplein Stad van Cahen Amersfoort 2017 (waar ik ook aan mee heb gedaan) is er een kort artikel geschreven door journalist Arjen Kramer over deze expositie in het  AD kunst en cultuur Amersfoort met een foto van mij  van Amersfoort (in z/w).
-In februari/maart 2018 verschijnt er een artikel over mij in het regioblad Amersfoort Nu als onderdeel van een estafette-rubriek van/voor kunstenaars. Inmiddels hebben hier 75 kunstenaars aan meegedaan in diverse disciplines. Journaliste is Adrienne Nijssen.

Ik wens al mijn bezoekers veel kijk- en leesplezier toe.

Watze D. de Haan

 

© 2016 – 2018, watzeddh. All rights reserved.

Hits: 204

4 gedachten over “Persoonlijk

    1. Dankjewel Anna Petronella!! Verrassend dat je op mijn site bent terecht gekomen. Ik ben wel erg nieuwsgierig hoe je hier bent terecht gekomen! Via Henk?

      Gr, Watze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *